Ξηροφθαλμία & Ιατρικός Βελονισμός

Ξηροφθαλμία 

Η ξηροφθαλμία είναι πάθηση των οφθαλμών η οποία χαρακτηρίζεται από διαταραχή, όχι μόνο της ποσότητας αλλά και της ποιότητας των δακρύων με αποτέλεσμα την πρόκληση δυσφορίας και θόλωσης της όρασης.

Το δάκρυ έχει διπλή δράση. Μηχανική, με την απομάκρυνση βακτηριδίων, αλλεργιογόνων, ερεθιστικών ουσιών και ξένων σωμάτων από τον οφθαλμό και Λιπαντική, καθώς θρέφει την πρόσθια επιφάνεια του οφθαλμού.

Η ξηροφθαλμία θα μπορούσε να εμφανίζεται ως κλινικό σύμπτωμα συστηματικών παθήσεων, λόγω ηλικίας ή εξωτερικών παραγόντων.

Από τις συστηματικές παθήσεις που εκδηλώνονται με ξηροφθαλμία, πιο συχνές είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα, o συστηματικός ερυθηματώδης λύκος και η θυρεοειδοπάθεια.

Όσον αφορά εξωγενείς παράγοντες, εκτός της χρήσης των φακών επαφής, η υπερβολική χρήση υπολογιστή, η έκθεση στον ήλιο χωρίς γυαλιά ηλίου, ο αέρας, και ο κλιματισμός, είναι κάποια από τα αίτια που ενοχοποιούνται για την εμφάνιση ξηροφθαλμίας.

Τέλος μπορεί να οφείλεται σε παρενέργειες φαρμάκων όπως αυτά για την αντιμετώπιση της αρτηριακής πίεσης, αντιαλλεργικά, αντισυλληπτικά και αντικαταθλιπτικά.

Τα κλινικά συμπτώματα της ξηροφθαλμίας είναι τα ακόλουθα: 

  • Ερυθρότητα οφθαλμών
  • Φωτοευαισθησία
  • Δυσανεξία στους φακούς επαφής
  • Αίσθημα καύσης στους οφθαλμούς
  • Βλεννώδεις εκκρίσεις
  • Θολή όραση κυρίως μετά από καταπόνηση των οφθαλμών
  • Αίσθηση ύπαρξης ξένου σώματος, όπως η άμμος, στα μάτια
  • Ευαισθησία των ματιών σε περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως ο καπνός και ο άνεμος ή η ηλιακή ακτινοβολία

Διάγνωση της Ξηροφθαλμίας

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για τη διάγνωση της ξηροφθαλμίας. Καταρχήν, η εξειδικευμένη επισκόπηση του οφθαλμιάτρου. Ο οφθαλμίατρος με την χρήση ειδικών σταγόνων έχει την δυνατότητα να προσεγγίσει την αιτιολογία της εμφάνισης της ξηροφθαλμίας μετρώντας την παραγωγή, την εξάπλωση καθώς και την ποιότητα της δακρυϊκής στοιβάδας. 

Το ίδιο επιτυγχάνεται και με τη χρήση διαγνωστικής συσκευής που χρησιμοποιείται για την αξιολόγηση του SDR των ξηρών οφθαλμών (oculus kevalography).

Τέλος ο πιο κλασικός τρόπος παραμένει η χρήση του Schirmer test με τη χρησιμοποίηση ενός τοπικού αναισθητικού.

Ποιά είναι η βασική θεραπευτική αντιμετώπιση της Ξηροφθαλμίας;

Η χρήση τεχνιτών δακρύων αναλόγως της σύστασής τους είναι η αρχική επιλογή θεραπείας. Τα Υδατώδη Τεχνητά Δάκρυα χρησιμοποιούνται σε καθημερινή χορήγηση για προσωρινή ανακούφιση των συμπτωμάτων. Τα πιο Πηχτά Τεχνητά Δάκρυα, έχουν την ιδιότητα να προσκολλούνται στο μάτι και να παρέχουν ανακούφιση για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Άλλη θεραπευτική προσέγγιση είναι η απόφραξη με ειδικά πώματα σιλικόνης ή κολλαγόνου.

Οι ιατρικές συμβουλές για σωστή ενυδάτωση του οργανισμού, η συνειδητή προσπάθεια συχνών βλεφαρισμών, η προσεκτική χρήση φακών επαφής, η μείωση της χρήσης υπολογιστών και τηλεόρασης καθώς και η προστασία από έκθεση σε περιβαλλοντικούς παράγοντες, βοηθούν πάρα πολύ στην αντιμετώπιση της πάθησης.

Όταν η ξηροφθαλμία οφείλεται σε συστηματικά νοσήματα, η θεραπευτική αντιμετώπιση αυτών των νοσημάτων μειώνει κατά πολύ την συχνότητα εμφάνισης της.

Επίσης, σε περιπτώσεις που οφείλεται σε φλεγμονή της περιοχής των οφθαλμών, χρειάζεται θεραπεία της φλεγμονής με τοπική χρήση αντιβιοτικών και κορτιζόνης.

Βελονισμός & Ξηροφθαλμία

Είναι φανερό πως η αντιμετώπιση της Δυτικής Ιατρικής στοχεύει κατά κύριο λόγο στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Υπάρχει σημαντικός αριθμός μελετών όσον αφορά τα αποτελέσματα της θεραπείας με Ιατρικό Βελονισμό σε SDR ξηροφθαλμίας.

Συγκριτική μελέτη του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Fudon της Σαγκάης, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η ανακούφιση των συμπτωμάτων της ξηροφθαλμίας επιτυγχάνεται και με την χρήση των τεχνιτών δακρύων, αλλά μέσω του βελονισμού έχουμε στατιστικά σημαντικά καλύτερα αποτελέσματα όσον αφορά την διάρκεια των αποτελεσμάτων.

Σε τυχαιοποιημένη μελέτη του 2019, χρησιμοποιήθηκαν δύο ομάδες ασθενών. Στην μία πραγματοποιήθηκε Εικονικός Βελονισμός και στην άλλη Ιατρικός Βελονισμός.

Το συμπέρασμα είναι ότι στην ομάδα που δέχθηκε θεραπεία με Ιατρικό Βελονισμό τα αποτελέσματα ήταν στατιστικά σημαντικά, περισσότερο  θεραπευτικά, όσον αφορά την αίσθηση του ασθενούς, αλλά και την χρονιότητα της θεραπείας.

Τέλος, σε παλαιότερες μελέτες επιβεβαιώνουν ότι ο βελονισμός μπορεί να αυξήσει την παραγωγή δακρύων, την σταθερότητα της μεμβράνης δακρύων, όπως και να βελτιώσει τα υποκειμενικά συμπτώματα των ασθενών.

Ινστιτούτο Ιατρικού Βελονισμού Οράσεως

Λεωφόρος Κηφισίας 125-127

Αμπελόκηποι –  Αθήνα, Τ.Κ. 115 24

Cosmos Business Center, Γραφεία 536 – 538

Tηλέφωνο: +30 210 69 10 401

E-mail: contact at orasisac.com

Covid-19

Στο Ινστιτούτο μας, κατά την  περίοδο του Covid-19, φροντίζουμε για την ασφάλειά σας και εφαρμόζουμε όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα του Ε.Ο.Δ.Υ.

Περισσότερα