Οπτική Νευρίτιδα & Ιατρικός Βελονισμός

Οπτική Νευρίτιδα: Τι υποκρύπτει και η βοήθεια που προσφέρει ο Ιατρικός Βελονισμός

Η οπτική νευρίτιδα είναι μια φλεγμονή του οπτικού νεύρου  στην οποία σε ποσοστό 90%  των ασθενών δεν υπάρχει υποκείμενο νόσημα. Σε αυτήν την περίπτωση η οπτική νευρίτιδα θα υποχωρήσει σε λίγες εβδομάδες ή λίγους μήνες. Στο ένα τέταρτο των ασθενών είναι πιθανή η υποτροπή στον ίδιο ή στον άλλο οφθαλμό, αλλά η νόσος δεν εμφανίζεται παράλληλα και στους δύο οφθαλμούς. Αυτό μπορεί να συμβεί μόνο στις περιπτώσεις που η νόσος εμφανίζεται σε παιδιά μετά από βαριές ιώσεις.

Τι μπορεί να μαρτυρά για την υγεία σας η εμφάνιση Οπτικής Νευρίτιδας;

Η νόσος συχνά αποτελεί πρώιμη κλινική εκδήλωση της σκλήρυνσης κατά πλάκας. Η όσο το συντομότερο δυνατόν έναρξη της θεραπείας μέσω του Ιατρικού Βελονισμού, όχι μόνο θα ανακουφίσει τα οφθαλμικά συμπτώματα (συνήθως πόνος και δυσκολία εστίασης) , αλλά μπορεί παράλληλα να επιβραδύνει την εξέλιξη της ίδιας της σκλήρυνσης.

Μπορεί επίσης να εκφραστεί και ως κλινική εκδήλωση αυτοάνοσων νοσημάτων (όπως νόσο του Crohn, ερυθηματώδη λύκου, κροταφικής αρτηρίτιδας, κοκκιωμάτωσης Wegener) αλλά και λοιμωδών νοσημάτων όπως η τοξοπλάσμωση, η φυματίωση και η σύφιλη.

Η φλεγμονή μπορεί να εμφανιστεί στο ένα ή και στα δυο μάτια αλλά όχι ταυτόχρονα, με ποιο ευπαθή πληθυσμό να είναι οι νεαρές ενήλικες γυναίκες.

Πώς παρουσιάζεται η Oπτική Nευρίτιδα στον ασθενή – Συμπτώματα

Η νόσος χαρακτηρίζεται από αιφνίδια απώλεια της όρασης με καταρχήν μείωση της κεντρικής όρασης και προοδευτικά διαταραχές της περιφερειακής όρασης, μείωση της φωτεινότητας και διαταραχή στην αντίληψη των χρωμάτων. Η κλινική εικόνα της οπτικής νευρίτιδος στη κλασσική της μορφή είναι μάλλον θορυβώδης αφού ο ασθενής διαπιστώνει μια διαρκώς επιδεινούμενη πτώση της οπτικής του οξύτητας για περίπου 7-10 ημέρες, που μπορεί να συνοδεύεται και από πόνο κατά τις οφθαλμικές κινήσεις. Η αντίληψη των χρωμάτων επίσης επηρεάζεται το ίδιο διάστημα, με αποτέλεσμα ο ασθενής να παρατηρεί αλλαγή στα χρώματα  και να του φαίνονται λιγότερο λαμπερά, σαν ξεθωριασμένα.

Διάγνωση της Οπτικής Nευρίτιδας

Η διάγνωση της οπτικής νευρίτιδας γίνεται μετά από κλινική εξέταση οφθαλμιάτρου ενώ η τυχόν διερεύνησή της και η πιθανή της σχέση με σκλήρυνση κατά πλάκας προϋποθέτει συνεργασία με νευρολόγο και απεικονιστικό έλεγχο με μαγνητική τομογραφία.

Θεραπεία της Οπτικής Νευρίτιδας

Το αίτιο της εμφάνισης της οπτικής νευρίτιδας καθορίζει και τη μορφή της θεραπείας. Η ενδοφλέβια  χορήγηση κορτιζόνης βοηθάει στις περισσότερες των περιπτώσεων στη ταχύτερη αποκατάσταση της όρασης. Σε ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας είναι αναγκαία η συνεργασία του νευρολόγου με τον οφθαλμίατρο. Εξαιτίας της σοβαρής παθολογίας που συνοδεύει πολλές φορές την οπτική νευρίτιδα η έγκαιρη διάγνωση κρίνεται απολύτως αναγκαία για την υγεία και την ποιότητα ζωής του ασθενούς.

O Ιατρικός Βελονισμός και η Oπτική Nευρίτιδα

Ο Βελονισμός είναι σε θέση να βελτιώσει την οπτική λειτουργία και την αγωγιμότητα των οπτικών νεύρων του προσβεβλημένου οφθαλμού. Αυτό πραγματοποιείται με ένα «ξύπνημα» των υπολοίπων νευρικών ινών, αρκεί η οπτική δομή να μην είναι πλήρως κατεστραμμένη.

Ινστιτούτο Ιατρικού Βελονισμού Οράσεως

Λεωφόρος Κηφισίας 125-127

Αμπελόκηποι –  Αθήνα, Τ.Κ. 115 24

Cosmos Business Center, Γραφεία 536 – 538

Tηλέφωνο: +30 210 69 10 401

E-mail: contact at orasisac.com

Covid-19

Στο Ινστιτούτο μας, κατά την  περίοδο του Covid-19, φροντίζουμε για την ασφάλειά σας και εφαρμόζουμε όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα του Ε.Ο.Δ.Υ.

Περισσότερα