Νόσος Stargardt (STGD) & Ιατρικός Βελονισμός

Νόσος Stargardt και Βελονισμός | orasisac.com
Νόσος Stargardt και Βελονισμός | orasisac.com

Νόσος Στάργκαρντ: Τι είναι;

Η Νόσος Στάργκαρντ (Stargardt ή Stargardt’s) αποτελεί την πιο συχνή μορφή κληρονομικής  Εκφύλισης της Ωχράς Κηλίδας του οφθαλμού. Οφείλεται σε μια γονιδιακή μετάλλαξη και η κλινική της εμφάνιση ξεκινά πριν την ηλικία των 20 ετών και εκδηλώνεται με μείωση της οπτικής οξύτητας. Η δυσίατη αυτή νόσος εμφανίζεται με συχνότητα περίπου  1 / 10.000 άτομα.

Η Νόσος Stargardt, στα πρώιμα στάδια της επηρεάζει την Ωχρά Κηλίδα (συναντάται και ως Ωχρή Κηλίδα) η οποία συνήθως επιφέρει σημαντικές αλλαγές  στον αμφιβληστροειδή χιτώνα, οι οποίες εμφανίζονται υπό την μορφή μιας οριζόντιας ωοειδούς ζώνης ατροφίας. Σε μεταγενέστερα στάδια, οι βλάβες της Ωχράς Κηλίδας πιθανόν να συσχετίζονται με κεντρική χοριοειδή δυστροφία.

Αυτή η ασθένεια έχει συνήθως αυτοσωμική υπολειπόμενη κληρονομικότητα που οφείλεται σε μεταλλάξεις στο γονίδιο ABCR, το οποίο κωδικοποιεί την πρωτεΐνη μεταφοράς και εκφράζεται στα εξωτερικά τμήματα των ραβδίων. Προς το παρόν στην κλασσική ιατρική δεν υπάρχει οριστική θεραπεία για τη Νόσο Stargardt ή κάτι που να επιβραδύνει την εξέλιξή της.

Νόσος Stargardt: Συμπτώματα

Η Νόσος Stargardt προκαλεί ποικίλα συμπτώματα στους ασθενείς. Τυφλά σημεία, θολερότητα, απώλεια της αντίληψης του βάθους, μειωμένη αντίληψη των χρωμάτων και δυσκολία προσαρμογής σε χαμηλό φωτισμό είναι μερικά από τα συμπτώματα που περιγράφουν οι ασθενείς της Νόσου Στάργκαρντ. Είναι μια αξιοσημείωτη παθολογία του αμφιβληστροειδούς επειδή αφορά το κεντρικό τμήμα του οπτικού πεδίου που μας επιτρέπει να διαβάζουμε, να ρίχνουμε νερό σε ένα ποτήρι, να εισάγουμε το κλειδί στην κλειδαριά και να κάνουμε όλες τις καθημερινές χειρονομίες ακριβείας.

Αρχικά επηρεάζεται η Κεντρική Όραση και προοδευτικά μπορεί να επηρεαστεί και η Περιφερειακή Όραση. Η απώλεια της Οπτικής Οξύτητας του ασθενούς δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί με κοινά γυαλιά οράσεως. Όσο νεότερη είναι η ηλικία του ασθενούς τόσο περισσότερο ραγδαία είναι η εξέλιξη της νόσου και η πρόγνωση αυτής καθίσταται  χειρότερη.

Νόσος Stargardt: Διάγνωση

Στη Νόσο Stargardt η διάγνωση γίνεται με ειδικές απεικονιστικές μεθόδους που υπάρχουν και διατίθενται σήμερα για τους ασθενείς. Η βυθοσκόπηση του οφθαλμού και η έγχρωμη φωτογράφιση του βυθού του  θα δείξουν ορισμένες αλλοιώσεις, κεντρικά αλλά και στην περιφέρεια του βυθού του οφθαλμού στις περιπτώσεις όπου υπάρχουν πορτοκαλοκίτρινες κηλίδες (ιδιαίτερη περίπτωση που ονομάζεται Fundus Flavimaculatus).

Καλύτερη μορφή απεικόνισης είναι ο αυτοφθορισμός βυθού, μια ειδική απεικόνιση του βυθού του ματιού, η οποία δείχνει τη συσσώρευση της λιποφουσκίνης στα κύτταρα του μελαγχρόου επιθηλίου. Επίσης, αυτή η εξέταση δείχνει την ατροφία της συγκεκριμένης  στοιβάδας, ως σκούρες κηλίδες ή περιοχές λόγω της νέκρωσης των κυττάρων από τη συσσώρευση της λιποφουσκίνης.

Επιπλέον, ο ηλεκτροφυσιολογικός έλεγχος της όρασης είναι πολύ χρήσιμος για τη διερεύνηση της λειτουργίας του αμφιβληστροειδή χιτώνα στο φως και στο σκοτάδι.

Το ηλεκτροαμφιβληστροειδογράφημα επιβεβαιώνει τη διάγνωση και σε επαναληπτικές εξετάσεις δείχνει και την τάση μελλοντικής εξέλιξης της Νόσου Stargardt.

Νόσος Στάργκαρντ: Υπάρχει θεραπεία ;

Μέχρι σήμερα δυστυχώς δεν υπάρχει φάρμακο ούτε ιδιαίτερες θεραπευτικές εξελίξεις, οι οποίες μπορούν να δώσουν ελπίδες στους ασθενείς.

Η Νόσος Στάργκαρντ ουσιαστικά δεν έχει ειδική θεραπεία. Συνιστώνται  για την πιθανή μείωση των βλαβών: αποφυγή της έκθεσης του αμφιβληστροειδούς σε καταστροφικό υπεριώδες φως, χρήση γυαλιών ηλίου, περιορισμός τροφών πλούσιων σε βιταμίνη Α με την ελπίδα μείωσης της συσσώρευσης λιποφουσκίνης, αποφυγή του καπνίσματος και διατήρηση καλής γενικής υγείας και διατροφής.

Οι προσπάθειες της Δυτικής Ιατρικής για θεραπεία της Νόσου Στάργκαρντ – σύμφωνα και με την τελευταία δημοσιευμένη μελέτη του American Academy of Ophthalmology –  είναι έως τώρα περιορισμένες.

Νόσος Στάργκαρντ: Προκαλεί τύφλωση

Η Νόσος Stargardt για κάποιους ασθενείς εξελίσσεται αργά, στη συνέχεια επιταχύνεται και εν συνεχεία σταθεροποιείται. Όταν η οπτική οξύτητα φτάνει τα 20/40 (κάποιος βλέπει ένα αντικείμενο στα 20 πόδια ενώ ένας άνθρωπος με φυσιολογική όραση το βλέπει στα 40 πόδια) τότε η απώλεια όρασης επιταχύνεται. Η όραση μπορεί να χειροτερεύσει ακόμη περισσότερο εως ότου φτάσει τα 20/200 σημείο για το οποίο αρκετές χώρες όπως οι Η.Π.Α. χαρακτηρίζουν την περίπτωση “Νομική Τύφλωση” (Legal Blindness). Μετά το σημείο αυτό η όραση  που είναι πια χαμηλή παραμένει σχεδόν ίδια χωρίς περαιτέρω επιδείνωση.

Ιατρικός Βελονισμός: Μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς της Νόσου Στάργκαρντ;

Ο μόνος τρόπος αναστροφής της εξέλιξης της δυσίατης Νόσου Στάργκαρντ είναι ο Ιατρικός Βελονισμός. Ο Βελονισμός που ασκείται από εξειδικευμένους Ιατρούς Βελονιστές έχει αποδειχθεί ότι όχι μόνο αναστρέφει αλλά και βελτιώνει την Οπτική Οξύτητα δρώντας κατά κύριο λόγο στην Ωχρά Κηλίδα του οφθαλμού και λιγότερο στον υπόλοιπο αμφιβληστροειδή χιτώνα του. Ο λόγος που  αυτό  συμβαίνει, είναι ότι δια μέσου του Βελονισμού πετυχαίνουμε τη βέλτιστη αιμάτωση καθώς και την περισσότερο ομαλή και εύρυθμη λειτουργία του νευρικού ιστού τοπικά.

Τα αποτελέσματα είναι πολύ ικανοποιητικά διότι η τεχνική αυτή της Παραδοσιακής  Κινεζικής Ιατρικής  συνδυάζει τον Βελονισμό, τον Ηλεκτροβελονισμό, τον Ωτοβελονισμό, την Βοτανοθεραπεία  και είναι απόλυτα εξατομικευμένη, ανάλογα με τις ανάγκες και την παθολογία του κάθε ασθενούς.

Αδιάψευστη περίπτωση επιτυχούς αντιμετώπισης της Νόσου Stargardt είναι αυτή του ιδρυτή του “Ινστιτούτου Ιατρικού Βελονισμού Οράσεως”,  κου Βασίλειου Σπύρου, ασθενής ο ίδιος από την νόσο. Ο Κος Σπύρου βίωσε τη σταδιακή απώλεια της όρασης του από την ηλικία των 21 ετών. Μετά από μια επίπονη και πολυέξοδη περιπλάνηση 25 χρόνων σε αρκετές κλινικές και νοσοκομεία του εξωτερικού ανέκοψε  την πορεία προς την ολική τύφλωση μέσω του Ιατρικού Βελονισμού, με τον Ηλεκτροβελονισμό και την Βοτανοθεραπεία, βελτιώνοντας, μάλιστα, σταδιακά την οπτική οξύτητα του.

Ινστιτούτο Ιατρικού Βελονισμού Οράσεως

Λεωφόρος Κηφισίας 125-127

Αμπελόκηποι –  Αθήνα, Τ.Κ. 115 24

Cosmos Business Center, Γραφεία 536 – 538

Tηλέφωνο: +30 210 69 10 401

E-mail: contact at orasisac.com

Covid-19

Στο Ινστιτούτο μας, κατά την  περίοδο του Covid-19, φροντίζουμε για την ασφάλειά σας και εφαρμόζουμε όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα του Ε.Ο.Δ.Υ.

Περισσότερα