Γλαύκωμα Ματιού & Ιατρικός Βελονισμός

glaukwma-matiwn

Γλαύκωμα Ματιού -Παθολογία του Οφθαλμικού Γλαυκώματος

Το γλαύκωμα ματιού (glaucoma) ανήκει σε μια ομάδα οφθαλμικών παθήσεων που σχετίζονται με την προοδευτική βλάβη του οπτικού νεύρου.  Αποτελεί μια μη αναστρέψιμη οφθαλμική βλάβη, της οποίας η μη έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση μπορεί να οδηγήσει και στην ολική τύφλωση. Το μάτι παράγει το υδατοειδές υγρό, το οποίο αποχετεύεται από τη φλεβική κυκλοφορία. Όταν παρουσιαστούν εμπόδια σε αυτή την απαγωγή ο όγκος του υγρού αυξάνεται με αποτέλεσμα την εντονότερη πίεση των τοιχωμάτων του οφθαλμού.

Η αύξηση της ενδοφθάλμιας πίεσης  προκαλεί τη βαθμιαία βλάβη του οπτικού νεύρου με αποτέλεσμα τη μείωση της ευαισθησίας των γαγγλιακών κυττάρων και την τελική καταστροφή αυτού.

Γλαύκωμα Ματιού – Παράγοντες Κινδύνου

Η εξέλιξη της ασθένειας είναι συνήθως αργή για αυτό χαρακτηρίζεται και ως “σιωπηλή νόσος” μιας και το γλαύκωμα ματιού στα αρχικά του στάδια είναι ασυμπτωματικό. Άτομα που είναι πιθανότερο να παρουσιάσουν γλαύκωμα ματιού είναι οι διαβητικοί, υπερτασικοί, μύωπες, ηλικιωμένοι, άτομα με αγγειακές παθήσεις και όσοι έχουν κληρονομική προδιάθεση.

Είναι νόσος άμεσα συνδεδεμένη με την ηλικία αφού το ποσοστό της τριπλασιάζεται σχεδόν μετά την ηλικία των 40 ετών.

Οι τύποι του γλαυκώματος ματιού διακρίνονται σε:

  • Γλαύκωμα Ματιού ανοιχτής γωνίας (χρόνιο) το οποίο είναι τελείως ασυμπτωματικό για αυτό οφθαλμιατρικά χαρακτηρίζεται ως “ύπουλο”. Παρά τη φυσική εμφάνιση του οφθαλμού, ο ασθενής χάνει αργά αλλά σταθερά την όραση του εξαιτίας της αυξημένης αντίστασης στην απαγωγή του υδατοειδούς υγρού. Αρχικά, επηρεάζεται η περιφερειακή όραση του ασθενούς όμως μετά από ένα χρονικό διάστημα και η κεντρική του όραση μπορεί να εμφανίσει σημαντικά προβλήματα. Η μη έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση της νόσου μπορεί να οδηγήσει τον ασθενή στην ολική τύφλωση.
  • Γλαύκωμα Ματιού κλειστής γωνίας (οξύ) στο οποίο η παρουσία έντονων συμπτωμάτων είναι έκδηλη, με βασικότερα την εκδήλωση πόνου, την ερυθρότητα του οφθαλμού, τη ζάλη και τη θολερή όραση.  Κυρίως σε ηλικιωμένους ασθενείς ο φακός στο μάτι μεγαλώνει, ωθώντας έτσι την ίριδα προς τα εμπρός και περιορίζοντας το διάστημα μεταξύ αυτής και του κερατοειδούς χιτώνα. Αυτή η γωνία είναι πλέον στενή και το υγρό στο μάτι μπλοκάρεται από το σύστημα απαγωγής. Συνεπώς το υγρό συσσωρεύεται και αυξάνεται η πίεση στον οφθαλμό.

Άλλοι τύποι γλαυκώματος ματιού είναι το συγγενές γλαύκωμα και αυτό της φυσιολογικής πίεσης που όμως η εμφάνιση τους είναι εξαιρετικά σπάνια.

Γλαύκωμα Ματιού και ο Ιατρικός Βελονισμός

Το γλαύκωμα ματιού ανοιχτής γωνίας (χρόνιο) επηρεάζει πάνω από 60 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως και είναι η πιο κοινή αιτία μη αναστρέψιμης τύφλωσης. Αν και οι κοινές θεραπείες μπορούν να βοηθήσουν στην καθυστέρηση της εξέλιξης της νόσου, το γλαύκωμα ματιού δεν έχει, επί του παρόντος, καμία θεραπεία. Ωστόσο, αρχαία κείμενα της Κινέζικης Ιατρικής, συμπεριλαμβανομένου του Yin Hai Jing Wei (Essential Subtleties on the Silver Sea), ένα βιβλίο του 15ου αιώνα για την οφθαλμολογία, έχουν καθιερώσει ειδικά πρωτόκολλα θεραπείας για πολλές οφθαλμικές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένου του γλαυκώματος. Για να δοκιμαστεί η αρχαία θεωρία έναντι μιας σύγχρονης κατανόησης της εξέλιξης της νόσου, έχουν δημοσιευτεί αρκετές μελέτες που εξετάζουν τη χρήση της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής (TCM), συμπεριλαμβανομένων Βοτάνων και Βελονισμού, για τη θεραπεία του γλαυκώματος ματιού. Πρόσφατα, ερευνητές στο Τμήμα Οφθαλμολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Δρέσδης (Γερμανία) διερεύνησαν τις βραχυπρόθεσμες επιδράσεις του Βελονισμού σε διαφορετικές παραμέτρους της ροής του αίματος στους οφθαλμούς και διαπίστωσαν ότι ο Βελονισμός με βάση ειδικά πρωτόκολλα για τα μάτια είχε αναπαραγώγιμες και ποσοτικοποιήσιμες επιδράσεις στη ροή του οφθαλμικού αίματος σε ασθενείς με γλαύκωμα ανοιχτής γωνίας (Δείτε την σχετική δημοσίευση).

Γλαύκωμα Ματιού – Διάγνωση – Θεραπεία – Ιατρικός Βελονισμός

Υψηλή ενδοφθάλμια πίεση δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ο ασθενής πάσχει από γλαύκωμα ματιού. Αρχικά ο οφθαλμίατρος αξιολογεί το ιστορικό του ασθενούς σε συνδυασμό με συγκεκριμένες διαγνωστικές εξετάσεις. Αυτές είναι η τονομέτρηση, η αξιολόγηση του οπτικού νεύρου και των οπτικών ινών και ο έλεγχος των οπτικών πεδίων (αναγνώριση του φωτός σε διαφορετικές περιοχές του αμφιβληστροειδή χιτώνα). Για την θεραπεία του γλαυκώματος ακολουθείται συχνά φαρμακευτική αγωγή με κύρια στόχευση τη μείωση της ενδοφθάλμιας πίεσης. Επίσης πραγματοποιούνται επεμβάσεις με τη χρήση Laser ή κλασικές χειρουργικές επεμβάσεις με βάση την κλινική εικόνα του ασθενούς, όταν η συντηρητική θεραπεία δεν έχει αποδώσει. Η στόχευση σε αυτές είναι η δημιουργία νέου αποχετευτικού περιβάλλοντος. Οι ασθενείς με γλαύκωμα ματιού χρειάζεται να συνεχίσουν τη θεραπεία τους για το υπόλοιπο της ζωής τους, ακόμη και μετά τη χειρουργική επέμβαση, καθώς η ασθένεια μπορεί να υποτροπιάσει ξαφνικά.

Εκτός από τη συμμόρφωση με την φαρμακευτική αγωγή, προκειμένου να διατηρηθεί φυσιολογική πίεση στα μάτια, ο Βελονισμός μπορεί να αποτελέσει πολύτιμο σύμμαχο κατά τη διάρκεια αυτής της προσπάθειας. Ο Ιατρικός Βελονισμός είναι σε θέση να συμπληρώσει την τακτική θεραπεία, να σταθεροποιήσει ακόμη περισσότερο την πίεση του ματιού και να προστατεύσει το οπτικό νεύρο από περαιτέρω βλάβες. Η επιθυμητή πίεση των ματιών μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο με βάση το ιατρικό ιστορικό του.