Εκφύλιση Ωχράς Κηλίδας & Ιατρικός Βελονισμός

Εκφύλιση Ωχράς Κηλίδας - orasisac.com
Εκφύλιση Ωχράς Κηλίδας – orasisac.com

Εκφύλιση Ωχράς Κηλίδας : Τι είναι η Ωχρά ή Ωχρή Κηλίδα του οφθαλμού

Ο αμφιβληστροειδής είναι ένας λεπτός χιτώνας στο πίσω μέρος του οφθαλμού (παίζει τον ρόλο φωτογραφικού φιλμ για την αποτύπωση των οπτικών πληροφοριών). Η Ωχρά (ή Ωχρή) Κηλίδα είναι το κεντρικό τμήμα του αμφιβληστροειδή, ένα λεπτό στρώμα φωτοευαίσθητων νευρικών κυττάρων και ινών. Η Ωχρά Κηλίδα είναι το σημείο στο οποίο εστιάζεται το φως όταν κοιτούμε ένα αντικείμενο, υπεύθυνη για την ευκρινή όραση (λεπτομέρειες των αντικειμένων), καθώς και για την αντίληψη των χρωμάτων.

Εκφύλιση Ωχράς Κηλίδας : Πως προκαλείται ; Πως προκαλείται η Ηλικιακή Εκφύλιση της Ωχράς Κηλίδας (ΗΕΩ)

H Εκφύλιση Ωχράς Κηλίδας προκαλείται από τη βλάβη του κεντρικού τμήματος του αμφιβληστροειδούς, που καταγράφει τις εικόνες που βλέπουμε και τις προωθεί μέσω του οπτικού νεύρου στον εγκέφαλο. Όταν λειτουργεί σωστά, η Ωχρά Κηλίδα συλλέγει εξαιρετικά λεπτομερείς εικόνες στο κέντρο του οπτικού πεδίου. Στα αρχικά στάδια η Εκφύλιση της Ωχράς Κηλίδας δεν επηρεάζει την όραση. Αργότερα, όταν η ασθένεια εξελίσσεται, οι πάσχοντες εμφανίζουν κυματιστή ή θολή όραση και, εάν η κατάσταση συνεχίσει να επιδεινώνεται, η κεντρική όραση μπορεί να χαθεί εντελώς.

Η Ηλικιακή Εκφύλιση της Ωχράς Κηλίδας (ΗΕΩ), όπως συνάγεται από την ονομασία της, πλήττει συνήθως άτομα άνω των 60 ετών ενόσω υπολογίζεται πως πάσχουν από αυτή παγκοσμίως άνω των 25 εκατομμυρίων ανθρώπων. Είναι πιθανόν ορισμένοι ηλικιωμένοι να εμφανίσουν την Εκφύλιση Ωχράς Κηλίδας ως μέρος της φυσιολογικής γήρανσης του οργανισμού τους.

Τα άτομα με πολύ προχωρημένη Εκφύλιση Ωχράς Κηλίδας μπορεί να θεωρηθούν τυφλά. Παρόλα αυτά, επειδή ο υπόλοιπος αμφιβληστροειδής εξακολουθεί να λειτουργεί, διατηρούν την περιφερειακή όρασή τους η οποία δεν είναι τόσο σαφής όσο η κεντρική όραση. Η συγκεκριμένη πάθηση της Ωχράς Κηλίδας είναι η κύρια αιτία της απώλειας όρασης, επηρεάζοντας περισσότερους από 10 εκατομμύρια Αμερικανούς, – περισσότερο από τον καταρράκτη και το γλαύκωμα σε συνδυασμό των δύο.

Εκφύλισης Ωχράς Κηλίδας: Πόσοι τύποι υπάρχουν;

Υπάρχουν δύο βασικοί τύποι Εκφύλισης Ωχράς Κηλίδας: α) η Ξηρά (μη νεοαγγειακή)   και β) η Υγρή (νεοαγγειακή). Περίπου το 85% έως 90% των περιπτώσεων Εκφύλισης της Ωχράς Κηλίδας είναι η Ξηρά μη εξιδρωματική ή ατροφική μορφή, ενώ το 10%-15% είναι η Υγρή ή εξιδρωματική μορφή.

Εκφύλισης Ωχράς Κηλίδας: Ποια τα στάδια της;

Υπάρχουν τρία στάδια Εκφύλισης Ωχράς Κηλίδας που σχετίζονται με την ηλικία:

 1. Αρχικό στάδιο: Οι περισσότεροι ασθενείς δεν αντιμετωπίζουν απώλεια όρασης στο αρχικό στάδιο της νόσου. Γι’ αυτό οι τακτικές οφθαλμικές εξετάσεις είναι σημαντικές, ειδικά αν έχετε περισσότερους από έναν παράγοντες κινδύνου. Η πρώιμη Εκφύλιση της Ωχράς Κηλίδας διαγιγνώσκεται από την παρουσία μεσαίου μεγέθους κίτρινων εναποθέσεων κάτω από τον αμφιβληστροειδή χιτώνα.
 2. Ενδιάμεσο στάδιο: Σε αυτό το στάδιο, πιθανόν να υπάρχει κάποια απώλεια όρασης, αλλά μπορεί να μην υπάρχουν αισθητά συμπτώματα. Μία ολοκληρωμένη εξέταση οφθαλμών με συγκεκριμένες εξετάσεις θα αναζητήσει μεγαλύτερες αλλαγές στον αμφιβληστροειδή χιτώνα.
 3. Προχωρημένο στάδιο: Σε αυτό το στάδιο, η απώλεια όρασης έχει γίνει αισθητή.

Εκφύλιση Ωχράς Κηλίδας: Αιτίες που την προκαλούν

Κανείς δεν ξέρει ακριβώς τι προκαλεί την Εκφύλιση της  Ωχράς Κηλίδας. Η νόσος του Στάργκαρντ έχει συγκεκριμένη γενετική αιτία στις περισσότερες περιπτώσεις, ωστόσο, έρευνες καταδεικνύουν ότι η Ωχρά Κηλίδα μπορεί να επηρεαστεί από έναν συνδυασμό κληρονομικότητας και περιβαλλοντικών παραγόντων, όπως το κάπνισμα, η παχυσαρκία και η διατροφή.

Η εκφύλιση εξελίσσεται καθώς το μάτι γερνά. Με την πάροδο του χρόνου, ο ιστός της Ωχράς Κηλίδας μπορεί να αραιώσει και να χάσει κύτταρα υπεύθυνα για την όραση.

Εκφύλιση Ωχράς Κηλίδας : Παράγοντες κινδύνου

Ο μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου για Εκφύλιση Ωχράς Κηλίδας είναι η ηλικία (ΗΕΩ). Ο κίνδυνος αυξάνεται στις προχωρημένες ηλικίες και η ασθένεια είναι πιθανότερο να εμφανιστεί σε άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω.

Άλλοι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν:

 • Οικογενειακό ιστορικό και γενετική. Αυτή η ασθένεια έχει κληρονομικό συστατικό. Οι ερευνητές έχουν εντοπίσει πολλά γονίδια που σχετίζονται με την ανάπτυξη της πάθησης.
 • Φυλή. Η Εκφύλιση Ωχράς Κηλίδας είναι πιο συχνή στους Καυκάσιους.
 • Κάπνισμα. Το κάπνισμα ή η τακτική έκθεση στον καπνό αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εκφυλισμού της Ωχράς Κηλίδας.
 • Παχυσαρκία. Έρευνες δείχνουν ότι η παχυσαρκία μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα ο πρώιμος ή ο ενδιάμεσος εκφυλισμός της Ωχράς Κηλίδας να εξελιχθεί στην πιο σοβαρή μορφή της νόσου.
 • Καρδιαγγειακή νόσος. Εάν είχατε ασθένειες που επηρέασαν την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία σας, ενδέχεται να διατρέχετε μεγαλύτερο κίνδυνο Εκφύλισης της Ωχράς Κηλίδας.

Εκφύλιση Ωχράς Κηλίδας : Συμπτωματολογία

 • Οι ευθείες γραμμές φαίνονται κυματιστές ή παραμορφωμένες.
 • Μειώνεται η ικανότητα διάκρισης των χρωμάτων.
 • Μερικά γράμματα είναι θολά ή λείπουν κατά την ανάγνωση.
 • Πρόβλημα όρασης στο ημίφως και στο σκοτάδι.
 • Μείωση ευαισθησίας αντίθεσης.
 • Η ανάγκη για εντονότερο φως όταν διαβάζετε ή κάνετε κοντινή εργασία.
 • Δυσκολία αναγνώρισης προσώπων.
 • Ένα καλά καθορισμένο θολό σημείο ή ένα τυφλό σημείο στο οπτικό σας πεδίο.

Εκφύλιση Ωχράς Κηλίδας : Θεραπευτική προσέγγιση με τον Ιατρικό Βελονισμό, ο οποίος μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς της Εκφύλισης Ωχράς Κηλίδας

Μέχρι σήμερα δυστυχώς δεν υπάρχουν ιδιαίτερες θεραπευτικές εξελίξεις οι οποίες να μπορούν να δώσουν ελπίδα στους ασθενείς της Εκφύλισης Ωχράς Κηλίδας. Συστήνεται η αποφυγή βιταμίνης Α και η διακοπή/αποχή από το κάπνισμα.

Οι προσπάθειες της Δυτικής Ιατρικής για θεραπεία των διαφόρων τύπων της Εκφύλισης Ωχράς Κηλίδας, σύμφωνα και με την τελευταία δημοσιευμένη μελέτη του American Academy of Opthalmology , είναι έως τώρα ανεπιτυχείς.

Ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης αυτής της ανίατης νόσου είναι μέσω του Ιατρικού Βελονισμού. Ο Βελονισμός όταν ασκείται από εξειδικευμένους Ιατρούς Βελονιστές (κατά προτίμηση οφθαλμίατρους) και με εφαρμογή αυστηρά εξατομικευμένων πρωτοκόλλων, έχει αποδειχθεί ότι όχι μόνο αναστρέφει αλλά και βελτιώνει την οπτική οξύτητα δρώντας κατά κύριο λόγο στην Ωχρά Κηλίδα του ματιού και λιγότερο στον υπόλοιπο αμφιβληστροειδή χιτώνα του . Δείτε εδώ μια από τις πρόσφατα δημοσιευμένες έρευνες.

Ινστιτούτο Ιατρικού Βελονισμού Οράσεως

Λεωφόρος Κηφισίας 125-127

Αμπελόκηποι –  Αθήνα, Τ.Κ. 115 24

Cosmos Business Center, Γραφεία 536 – 538

Tηλέφωνο: +30 210 69 10 401

E-mail: contact at orasisac.com

Covid-19

Στο Ινστιτούτο μας, κατά την  περίοδο του Covid-19, φροντίζουμε για την ασφάλειά σας και εφαρμόζουμε όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα του Ε.Ο.Δ.Υ.

Περισσότερα